De juiste maatregelen tegen Coronavirus Covid-19
Geen paniek, neem de juiste maatregelen
Het nieuwe Coronavirus COVID-19 breidt zich uit, ook in Europa. Goede hygiëne is essentieel ter voorkoming van besmettingen. Het doel van deze eenvoudige maatregelen is besmetting op de werkvloer en in professionele omgevingen zoveel mogelijk te voorkomen. Bekijk de filmpjes en de stappenplannen in de dowload-links bij de ondergenoemde onderwerpen.
Mensen met het nieuwe coronavirus hebben koorts en luchtwegklachten. Denk aan hoesten of kortademigheid. Dit nieuwe coronavirus wijkt af van de bekende coronavirussen die bij mensen voorkomen. De ziekte is van mens op mens overdraagbaar. Op dit moment wordt ervan uitgegaan dat één ziek persoon gemiddeld 2 andere personen kan besmetten. Hoe zieker iemand is, hoe meer hij het virus verspreidt. De besmetting gaat vergelijkbaar met virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken, via druppeltjes vocht in de lucht of direct contact. Uit recent onderzoek is gebleken dat het virus tot wel 72 uur intact blijft op oppervlakten van plastic en roestvast staal.
De belangrijkste maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen:
- - Was regelmatig de handen
- - Gebruik papieren handdoeken en tissues, (géén fohn of blaasdroger)
- - Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
- - Gebruik bij professioneel patiëntcontact (zoals de zorgsector), de juiste pbm’s voor eenmalig gebruik.
- - Filter de lucht met UV-C Straling, in afzonderlijke ruimten. (lees hier meer)
- *Lees meer in onderstaande tabs
Communiceer bovengenoemde hygiënemaatregelen naar uw medewerkers en let er ook op dat mensen zich hieraan houden en elkaar daarop aanspreken.
- Zorg voor voldoende handzeep, desinfecterende gel en handdoekjes en tissues op de werkplek en in toiletten;
- Maak regelmatig schoon (onder meer deurklinken, lichtknoppen, trapleuningen, toetsenborden en computermuizen);
- Installeer de juiste UVC filters om virussen en bacterien uit de lucht te filteren;
- Overweeg om het ‘groeten zonder aanraking’ in te voeren op het werk. Hiermee wordt handen schudden en ander direct contact tussen mensen vermeden en het risico op overdracht via de handen aanzienlijk verminderd.
- Maak dit beleid dan ook duidelijk kenbaar aan werknemers, klanten en bezoekers. Maak daarbij gebruik van het ophangen van deze affiches: Handenwas methode, Handdesinfectie methode.
Wanneer moet ik mijn handen wassen?
Een bacterie of virus wordt eenvoudig doorgegeven via de handen. Was daarom de handen niet alleen vaak maar vooral ook goed. Hieronder wordt de juiste methodiek om geen plekjes over te slaan weergegeven.
Bekijk handzeep
Bekijk desinfectie voor handen
Was je handen in ieder geval:
• als de handen vuil zijn;
• voor het (bereiden van) eten; en na aanraken van rauw vlees.
• na een toiletbezoek;
• na hoesten, niezen in de handen (Tip: nies of hoest in de arm!)
• na het snuiten van de neus;
• na het verschonen van een patiënt of kind;
• na het aanrakingscontact met (huis-)dieren;
• na het schoonmaken. Dus ook nadat je een vaatdoekje hebt gebruikt.
Volg tijdens het handen wassen de volgende stappen:
• Maak je handen goed nat.
• Neem wat vloeibare zeep uit een pompje.
• Wrijf de handen lang genoeg over elkaar, zorg dat de boven- en onderkant goed bedekt zijn met zeep.
• Wrijf hierbij goed alle vingertoppen in.
• Wrijf ook tussen de vingers.
• Neem ook de polsen mee.
• Spoel de zeep zorgvuldig af met stromend water.
• Droog je handen goed af, vergeet hierbij niet de huid tussen de vingers.
Bij het drogen van de handen kunnen er ziekteverwekkers op de handdoek komen. Gebruik daarom altijd papierproducten voor eenmalig gebruik.
Gebruik papieren handdoeken en tissues, (géén fohn of blaasdroger)
De besmetting van het Coronavirus gaat vergelijkbaar met virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken, via druppeltjes vocht in de lucht of direct contact. Het RIVM raad daarom het gebruik van papier aan. Hiermee worden druppeltjes zorgvuldig opgevangen en met het handdoekje of tissues afgevoerd. Het gebruik van handdrogers is af te raden! Hierdoor worden bacteriën en virussen juist makkelijker verspreid. Ook handdrogers welke geadviseerd worden voor voedselomgevingen hebben in de praktijk dit effect.
Bekijk handdoeken
Bekijk tissues
Bebruik PBM's
Naarmate patiënten ernstiger ziek zijn neemt de mate van besmetting toe. Om deze reden adviseert het RIVM het gebruik van de juiste PBM’s in de zorg of bijvoorbeeld de GGD. Na elke behandeling of contact, dienen de handschoenen te worden vervangen. Pas alle genoemde en gelden de maatregelen zorgvuldig toe. Enkel een sluitend systeem en het correct opvolgen van het protocol heeft effect. Ook hier is de keten zo sterk als de zwakste schakel.
Bekijk PBM's
Richtlijnen voor mederwerkers in de zorg of GGD
Algemene feiten over Covid-19
Het coronavirus (officieel COVID-19) begint de wereld om ons heen behoorlijk te ontwrichten. Sinds 27 februari 2020 heeft het ook Nederland bereikt. Vóór die eerste besmetting in Tilburg merkten we ook al de gevolgen van de wereldwijde opmars van het virus: Nederlanders in een land waar het coronavirus is aangetroffen kunnen niet tijdig terugkeren, omdat ze niet mogen uitreizen, bedrijven kunnen niet leveren, of krijgen onvoldoende grondstoffen of halffabricaten aangeleverd om hun normale productie te kunnen halen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) monitort de verspreiding van het virus en geeft aan welke maatregelen (moeten) worden genomen.
Lees meer over dit onderwerp op de website van het RIVM
Samen komen we er doorheen
De Covid-19 pandemi raakt ons allemaal. We realiseren ons hoe belangrijk hygiëne is, we doen er dan ook alles aan de hygiëne producten optijd aan te leveren. Door de gestegen vraag naar specifieke producten en de beperkte aanvoer van uit Azië, kan het zijn dat de levertijd op deze producten toeneemt. We vragen hiervoor uw begrip. Door drukte en het werken op afstand vragen we u zoveel mogelijk gebruik te maken van de digitale middelen, website en email.
Hygiëne en veilig werken staan bij Exclusiva voorop
De volgende maatregelen hebben wij daarom genomen:- De leveringen gaan momenteel niet verder dan de losdeur, de medewerker houdt een afstand van 1,5 meter, ook ter bescherming van uw medewerkers.
- Onze medewerkers wassen regelmatig hun handen en als er geen kraan voor handen is, wordt er desinfectie gel gebruikt.
- Deurknoppen en pinautomaten worden met regelmaat gereinigd.
Wilt u goederen afhalen?
We vragen u dan ook rekening te houden met de medewerkers op het afhaalpunt.
- Beperk uw wachttijd en geef uw bestelling vooraf door. Dit kan door in de webshop-order, de optie afhalen te selecteren
- Als er toch een wachtrij is ontstaan, houd dan 1,5 meter afstand tot elkaar
- In geval van contant afrekenen, vragen we u te pinnen
- Houdt de actuele richtlijnen van het RIVM aan, voor uw veiligheid en die van de ander